52 gemeenten ontvangen financiering via de eerste aanvraagronde van de regeling 'Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024'. Hiermee kunnen ze in totaal 15 nieuwe bibliotheekvestigingen oprichten en 64 bestaande bibliotheekvoorzieningen verbeteren of doorontwikkelen.

Bekijk hier de lijst van toegekende aanvragen

Veel belangstelling 

Om de bibliotheek nu én in de toekomst voor iedereen beschikbaar en bereikbaar te laten zijn, trekt het rijk de komende jaren miljoenen uit. In het voorjaar konden gemeenten hiervoor financiering aanvragen. Bijna 150 gemeenten maakten er gebruik van. Bij de eerste aanvraagronde was € 17,6 miljoen beschikbaar, maar er werd voor meer dan € 39 miljoen aangevraagd. Niet alle gemeenten krijgen dus financiering. Van 15 november tot en met 15 december 2023 staat een tweede aanvraagronde gepland.

Voorrang

Als eerste krijgen gemeenten financiering die nog geen bibliotheekvestiging hebben en er één willen oprichten. Daarna komen de aanvragen van gemeenten waar de gemiddelde afstand tot een vestiging of servicepunt groot is.  Dat geldt ook voor gemeenten met grote maatschappelijke opgaven, zoals een hoog risico op onderwijsachterstand en hoog aandeel laaggeletterdheid. 

Tweede aanvraagronde

Gemeenten die nog niet eerder een aanvraag hebben ingediend, worden uitgenodigd om via de tweede ronde alsnog een aanvraag in te dienen. Gemeenten die in de eerste ronde niet in aanmerking kwamen voor financiering krijgen via DUS-I bericht over de wijze waarop zij in de tweede aanvraagronde nogmaals kunnen meedingen, als zij dit willen.